Monday, February 24, 2020

INEC Recruitment Exams Sample Past Questions And Answers

In the quest to assist those who applied for the Independent National Electoral Commission INEC Recruitment 2020 prepare to pass the recruitment aptitude test, we have compiled a detailed past questions and answer for you to prepare ahead. You don’t need An Encyclopedia, to pass INEC Exam, you need a Simplified and straight to point Sample of past questions and Answer that GUARANTEES YOU SUCCESS.

Below are some of the questions and answers we compiled for you. If you need the full version kindly (Click here to download the full version)

1) What is the full meaning of INEC?

ANSWER: Independence National Electoral Commission

2) What are the Values that guides INEC in the performance of its duties

ANSWER:

  • Autonomy: INEC shall carry out all its functions independently, free from external control and influence.
  • Transparency: INEC shall display openness and transparency in all its activities and in its relationship with all stakeholders.
  • Integrity: INEC shall maintain truthfulness and honesty in all its dealings at all times
  • Credibility: INEC shall ensure that no action or activity is taken in support of any candidate or political party.
  • Impartiality: INEC shall ensure the creation of a level playing field for all political actors.
  • Dedication: INEC shall be committed to providing quality electoral services efficiently and effectively, guided by best international practice and standards
  • Equity: INEC shall ensure fairness and justice in dealing with all stakeholders.
  • Excellence: INEC shall be committed to the promotion of merit and professionalism as the basis for all its actions.
  • Team work: INEC shall create a conducive environment that promotes teamwork among its staff at all levels.

3) State the Mission and Vision of INEC:

ANSWER:The mission of INEC is to serve as an independent and effective EMB committed to the conduct of free, fair and credible elections for sustainable democracy in Nigeria while the vision of INEC is to be one of the best Election Management Bodies (EMB) in the world that meets the aspirations of the Nigerian people.

4) What are the functions of INEC?

ANSWER:

  • Organise, undertake and supervise all elections to the offices of the President and Vice-President, the Governor and Deputy Governor of a State, and to the membership of the Senate, the House of Representatives and the House of Assembly of each state of the federation
  • Register political parties in accordance with the provisions of the constitution and Act of the National Assembly
  • Monitor the organization and operation of the political parties, including their finances; conventions, congresses and party primaries.
  • Arrange for the annual examination and auditing of the funds and accounts of political parties, and publish a report on such examination and audit for public information
  • Arrange and conduct the registration of persons qualified to vote and prepare, maintain and revise the register of voters for the purpose of any election under this constitution
  • Monitor political campaigns and provide rules and regulations which shall govern the political parties
  • Conduct voter and civic education
  • Promote knowledge of sound democratic election processes; and
  • Conduct any referendum required to be conducted pursuant to the provision of the 1999 Constitution or any other law or Act of the National Assembly.

5) What is voters accreditation?
Answer: Voters accreditation is the process of verifying voters permanent voter card with card readers and to ensure that his/her name appear on the register of voters in a particular polling unit where he/she register to vote in an election.

6) What is card reader use for?
Answer: The card reader is used to verify the bio-metrics of the voter, thereby check mating all forms of impersonation by voters.

7) What is ballot paper
Answer: A ballot paper is a paper used to cast votes in an election

8) What is the different between accreditation and voting?
Answer: Accreditation is when a voter has been verify and attested that he/she is qualify to vote during election while Voting is when a voter has been accredited and allow to cast his/her vote on the ballot paper and successfully drop the ballot paper in the ballot box.

9) Who is a voter?
Answer: A Voter is a Nigeria citizen who is 18 years and above, registered in the constituency where he intends to vote and have obtained his/her registration card.

10) Venue where voting takes place is called?
Answer:Polling station/unit

11) Where is a voter expected to cast his vote?
Answer: A voter is expected to cast his vote at the polling unit where his name is on the voter register.

12) How does a voter identify is polling unit?
Answer: A voter is expected to identify his polling unit where his name is on the voter register and it should be a polling unit nearest to the resident of the voter.

13) What system of voting will be use in 2019 General Election?
Answer: Open secret ballot system

14) Between PO and APO who is expected to explain the voting procedure to voters before voting begin?
Answer: Presiding Officer (PO)

15) Who is Supposed to count the number of voters in the queue and record the number during Election?

Answer: Presiding Officer (PO)

16) At what moment should a voter be offered ballot paper during Election?
Answer: After the voter has been accredited and ok to vote

17) Which of the following is not an Offence on Election day?

(a) Canvass for votes;

(b) Solicit for the vote of any voter

(c) Persuade any voter not to vote for any particular candidate;

(d) Persuade any voter not to vote at any election;

(e) Shout slogans concerning the election;

(f) Be in possession of any offensive weapon or wear any dress or have any facial or other decoration which in any event is calculated to intimidate voters;

(g) Exhibit, wear or tender any notice. symbol photograph or party card referring to the election;
(h) Use any vehicle bearing the colour or symbol of a political party by any means whatever;
(i) Loiter without lawful excuse after voting or after being refused to vote;
j) Snatch or destroy any election materials; and
(k) Maintaining law and order at the polling unit

ANSWER: (k) Maintaining law and order at the polling unit

18) What is the punishment giving to a person who committed Election Offences during Election?
Answer: Any person who commit offence during Election shall be liable on conviction to a fine of 100,000 or imprisonment for 6 months for every offence committed.

19) Who are Election Officials?
Answer: Election Officials are different categories of stakeholders who are involved in Election activities.

20) Name the different categories of Election Stakeholders who are involve in an Election?
Answer: a. Election official b. The contestant c. accredited polling or party agents d. Security agents e. accredited journalist f. foreign and domestic observers g. Voters

21) What is the full meaning of these Election officials REC, EO, RO, COs, SPO, PO, APO?

Answer:
REC Means Residential Electoral Commission
EO Means Electoral Officer
RO means Returning Officer
COs means Collation Officer
SPO means Supervisory Presiding Officer
PO means Presiding Officer
APO means Assistant Presiding Officer

22) Duties of the Presiding Officer (PO)

PO Is in-charge of all activities at the polling Unit on Election day including accreditation, voting,  Sorting, Counting of voted as well as the announcement of election results. 

a) Takes delivery of and inspects all materials and equipment for election from  the Supervisory presiding officer and ensures their security, particularly the sensitive materials, such as the ballot papers and result forms.

b) Must be at the Polling Unit early (at least one hour before the official commencement of accreditation) to set up the Polling Unit.

c) Coordinates activities in the voting points under his supervision; d) Conducts voter education ahead of Accreditation and Voting.

e) Returns all election materials, other than the Result Sheets and the Card Reader, to the SPO for delivery to the EO after elections.

f) Delivers the completed Result Sheets and Card Reader to the RACO

g) Reports any security incident to the Security Agents at the Polling Unit and, where necessary, invites the Police or Security Agents to maintain order, keep the peace or arrest any person committing an offence;

h) Documents adverse incidents, using incident report form and informs the appropriate authority and persons;

23) Duties of Assistant Presiding officer (APO)

a) Works under the supervision of the PO/APO (VP).
b) Assists with collection of materials from the SPO.
c) Ensures that voter deposits thumb-printed ballot paper(s) into the appropriate ballot box.
d) Assists with the return of election materials to the SPO.
e) Authenticates and verifies the voter using the Card Reader;
f) Disaggregates statistics such as gender and others using the appropriate form.

NOTE: If you need the full version of the INEC past questions and answers,kindly Click here to download the full version)

.

6 comments:

we love your comments!
Use the post a comment box to Comment, you can also join our facebook discussionClick Here